top of page

Nederlandse les Singapore

Bijgewerkt op: 31 mei 2023

Er wonen veel Nederlandse gezinnen in het buitenland waar helemaal geen Nederlands onderwijs wordt gegeven. Deze ouders vinden het om verschillende redenen belangrijk om het Nederlands op niveau te houden met leeftijdsgenoten. Een reden kan zijn omdat zij binnen enkele jaren terug willen verhuizen naar Nederland of omdat zij de keuze voor studeren in Nederland open willen houden voor hun kinderen.


Nederlands onderwijs in Singapore

World Wide Juf is ontstaan vanuit de vraag van ouders. Ondertussen zijn wij (Arlette en Brenda) ruim 10 jaar geleden World Wide Juf begonnen. Sinds 9 jaar is World Wide Juf aangesloten bij stichting NOB, Nederlands Onderwijs Buitenland, wat we als officiële teldatum voor ons bestaan aanhouden. Wij hebben World Wide Juf opgericht omdat wij een grote passie voor het onderwijs hebben. Brenda is verantwoordelijk voor de online les in basisonderwijs en Arlette voor het voortgezet onderwijs en het volwassenonderwijs. Sinds de oprichting is kwaliteit ons belangrijkste speerpunt. Wereldwijd kwalitatief online Nederlandse lessen verzorgen zodat onze leerlingen op niveau blijven met leeftijdsgenoten in Nederland. Naast alle overige werkzaamheden die wij uitvoeren zullen wij altijd enkele leerlingen per week blijven begeleiden. Door zelf lessen te verzorgen blijven wij goed op de hoogte van wat wel en niet werkt tijdens de online lessen. Op deze manier kunnen er ieder jaar weer belangrijke punten op de i gezet kunnen worden en blijft het onderwijs van WWJ innoveren.


Inmiddels verzorgt World Wide Juf Nederlandse Taal- en Cultuur lessen aan Nederlandse en Vlaamse kinderen, tieners en volwassenen over de hele wereld. Over het algemeen wonen onze leerlingen heel erg verspreid over de wereld. Toch hebben we in sommige landen meer leerlingen dichtbij elkaar. Eén van deze landen is Singapore.


Afgelopen maand zijn wij samen een week in Singapore geweest. Wij hebben in Singapore 9 verschillende internationale scholen bezocht en hebben alle WWJ gezinnen persoonlijk gesproken op twee verschillende door ons georganiseerde borrels.


Het was heel fijn dat wij 9 verschillende internationale scholen hebben kunnen bezoeken. Op alle scholen zijn wij heel hartelijk ontvangen. Op de meeste scholen hebben wij in de klassen mee mogen kijken en daardoor hebben wij een heel mooi beeld gekregen van de manier van lesgeven en het curriculum dat zij volgen. Deze informatie en inzichten zijn voor ons heel waardevol om mee te nemen naar de lessen die wij verzorgen. Wij zijn erg blij met de warme contacten met de internationale scholen en het was heel bijzonder om onze leerlingen op hun dagschool aan het werk te zien.


Op twee momenten hebben wij een WWJ borrel georganiseerd voor onze gezinnen. Deze borrel hebben wij heel toepasselijk georganiseerd bij de Hollandse Club Singapore. Wij hebben hier een quiz gedaan, heerlijk geborreld en de leerlingen konden ook gebruik maken van het zwembad wat de locatie voor ons ideaal maakte. Het was voor ons ontzettend fijn om alle WWJ gezinnen in Singapore in het echt te ontmoeten na veel e-mail contact en videobellen.


In Singapore heeft Arlette twee leerlingen en Brenda geeft les aan één leerling. Arlette heeft vanuit Singapore aan deze twee leerlingen ook live lessen verzorgd en wat lekkers gegeten met haar leerlingen. Brenda heeft een gezellige WWJ middag gehad met haar leerling. Bovenaan de wensenlijst van de leerling stond om samen met Brenda wat te gaan drinken bij de Starbucks. Hier begon dan ook de gezellige middag! Nadat zij een paar spellen hebben gespeeld, hebben zij ook nog gezwommen. Het was een hele speciale middag voor Brenda en haar leerling. Gelukkig hebben zij veel foto’s gemaakt als mooie herinnering aan deze speciale dag!Nederlandse les vanuit Singapore: In Singapore wonen veel Nederlanders. Een groot deel van de Nederlanders in Singapore woont hier als expat.


In Singapore kunnen Nederlandse gezinnen kiezen voor twee vormen van Nederlands onderwijs voor hun kinderen: 1. In Singapore is een Nederlandse dagschool, de Holland International school voor het basisonderwijs. Hier krijgen de leerlingen Nederlands dagonderwijs met Engelse les of Engels dagonderwijs met Nederlandse les. Het was heel mooi om een stukje Nederland in Singapore te zien en hoe hier met veel passie Nederlands dagonderwijs wordt verzorgd.


2. Een internationale school waar de hoofdtaal meestal Engels is. Wanneer een kind/ tiener naar een internationale school gaat dan kunnen de gezinnen ervoor kiezen (onder of) na schooltijd Nederlandse les te volgen via World Wide Juf. Voor leerlingen op een IB Worldschool is het tevens mogelijk om met begeleiding vanuit World Wide Juf op hun dagschool vanuit het PYP, MYP of DP het vak Dutch te volgen en met een examen af te ronden.

Voor leerlingen die naar een IB Worldschool gaan heeft het volgen van IB Dutch een groot voordeel. Deze leerlingen kunnen hun Nederlandse lessen en opdrachten voor het vak IB Dutch (ook) onder schooltijd maken waardoor zij hier na schooltijd niet nog een extra tijdinvestering voor hoeven te doen.Het bezoek aan Singapore gaf ons weer de bevestiging dat onze passie voor het onderwijs niet snel zal veranderen. Het was een hele leerzame en bijzondere ervaring om de leefwereld en de internationale scholen van ‘onze’ leerlingen te mogen delen. We hopen in de toekomst meerdere scholen en leerlingen/ studenten van World Wide juf te bezoeken.

Comments


bottom of page