top of page

Neem online Nederlandse les anders ben je straks ‘anderlands’

Bijgewerkt op: 15 mei

In deze blog vertelt Laura (4 VWO) uit het Verenigd Koninkrijk hoe zij denkt over het nut van de online Nederlandse lessen die zij volgt. Laura volgt sinds ruim 3 jaar haar lessen bij World Wide Juf. Dit jaar is het haar laatste jaar als leerling bij juf Mascha en ze is nu bijna klaar voor haar grote stap na de zomervakantie: instromen op een school voor voortgezet onderwijs in Nederland! Laura vertelt haar verhaal en wil toekomstige leerlingen helpen en overtuigen door deze ervaring met jullie te delen.


Heb je ook van je ouders gehoord dat je online Nederlandse les moet volgen om je Nederlands bij te houden als je een expatkind bent? En denk je: ‘Waarom moet dit?’. Nou, Nederlandse les volgen om bij te blijven met de lesstof, kan zeer handig zijn voor je eigen toekomst. Je wil toch niet dat je opeens geen goed Nederlands meer kan?

Nederlandse school in Engeland

Ik heb al 3,5 jaar les bij WWJ en ik ben er zeer tevreden over. Je leert vaak best veel van de lessen en zelfs dingen die je nog niet eerder op school hebt geleerd. Een keer per week heb ik 75 minuten les en ik heb ´flexibele´ lesuren. Dus als ik een keer niet op mijn vaste dag kan, dan kan het gewoon op een ander dag of iets later. Daarnaast krijg je dan nog ongeveer één uur aan huiswerk op (bijvoorbeeld om deze blog te schrijven). In de les oefen je met leerdoelen, waarmee je tijdens je huiswerk verder oefent. Gelukkig houdt mijn juf rekening met de hoeveelheid werk, wat belangrijk is, omdat ik ook mijn normale schoolwerk nog

moet maken.


Online Nederlandse les is belangrijk als expatkind; ook al denk je dat dit misschien niet zo is en veel tijd kost. Je weet natuurlijk nooit wanneer je weer naar Nederland verhuist en Nederlandse vaardigheden nodig hebt. Je bent bijvoorbeeld niet lang bezig met Nederlands in een week. Het zijn maar 135 minuten van de 10,080 minuten die je hebt in een week. Waar ga je anders die tijd aan spenderen? Waarschijnlijk aan iets nutteloos waar je later toch niets aan hebt. Aan de Nederlandse lessen heb je wel iets. Zo ben ik dus helemaal op niveau en kan ik na de zomervakantie namelijk weer instromen in 5 VWO.


Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je je Nederlands bijhoudt. Niet alleen maar als je weer terug moet instromen in het Nederlandse voortgezet onderwijs, maar ook als je in Nederland wilt studeren. Sluit je dan wel goed aan als je je Nederlands niet hebt bijgehouden? Hoeveel moet je dan nog bijleren? Dat waren allemaal vragen die door mijn hoofd spookten. Maar nu ik Nederlandse les krijg, is het zeker dat ik geen problemen ga krijgen met mijn Nederlands als ik terugverhuis naar Nederland. En het grootste voordeel is dan nog dat je niet alle lesstof hoeft in te halen. Want dat gaat je dan alsnog heel veel tijd kosten.


Terugstromen naar een Nederlandse middelbare school

Dus de volgende keer als je ouders zeggen dat je Nederlandse les gaat krijgen, denk dan aan deze voordelen. De lessen zijn niet heel lang en het helpt echt heel erg wanneer je bijvoorbeeld weer teruggaat naar een Nederlandse school. Hoewel je er nu misschien geen zin in hebt, zal je jezelf later dankbaar zijn.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page