top of page

Van koeien en kazen naar palmbomen en cactussen

Bijgewerkt op: 15 mei

Het expatleven

Stel je voor: je zit rustig een broodje pindakaas te eten en je ouders komen plotseling de keuken binnen. Ze zijn erg opgewonden, zeggen ze, omdat ze net een baan in het buitenland hebben gekregen. “In het buitenland?”, denk je.


“Dat bekent dat ik moet verhuizen; dan moet ik weg van mijn vrienden, weg van mijn huis en weg van mijn leven. En dan zit ik in een onbekend land, misschien met andere talen en andere gewoontes.” Een stemmetje in je hoofd roept: “Dat kan gewoon niet!”


Geloof me, als iemand die tot nu toe in vijf verschillende landen heeft gewoond, dan begrijp ik hoe het voelt om onzeker te zijn voor het onbekende van een nieuw land. Ik ben Anna en ik zit in klas 2 VWO. Ik volg al ruim 6 jaar Nederlandse les bij World Wide Juf en heb in dertien jaar in vier landen gewoond. Ik heb elke keer nieuwe vrienden moeten maken en nieuwe landen moeten bezoeken, wat zenuwslopend kan zijn! Maar maak je geen zorgen, leven in het buitenland is eigenlijk niet zo erg. Er zijn veel leuke voordelen aan een expatkind zijn!

Ten eerste, als je in verschillende landen woont en verschillende mensen ontmoet, zul je waarschijnlijk veel verschillende en interessante dingen meemaken. Je krijgt dan veel levenservaring, wat heel belangrijk is als je in de toekomst een baan zult krijgen. Dit draagt ook bij aan de ontwikkeling van je intelligentie, wat die ervaring ook is. Zo ken je bijvoorbeeld het nieuwe land waar je gaat wonen veel beter dan wanneer je deze informatie alleen in een boek hebt gelezen.


Toen ik in Sierra Leone leefde, leerde ik meer van het land door mijn ervaring dan door een documentaire of een boek. Je kunt alle kwalificaties ter wereld hebben, maar alleen levenservaring geeft je de materialen en motivatie die nodig zijn om echt uit te blinken in je leven.


Iedereen moet veranderingen meemaken. En soms is dat heel moeilijk voor kinderen die tijdens hun hele jeugd in hetzelfde dorp of stad hebben gewoond, maar voor expatkinderen is het een makkie! Omdat je gewend bent dat dingen, scholen en zelfs mensen kunnen veranderen, kun je veranderingen beter en gemakkelijker begrijpen en ermee omgaan. Je krijgt dan meer veerkracht op volwassen leeftijd, wat echt tot uiting komt bij het nemen van belangrijke beslissingen.Dus, voel je dat alles misgaat en ben je bang om je vrienden en leven te verliezen? Voel je niet onzeker, er zijn veel voordelen aan expatkind zijn! Zelfs als je het expatleven in het begin niet leuk vindt, zul je hieraan uiteindelijk wennen. En je zult plezier hebben in nieuwe mensen ontmoeten en vrienden maken. Eerlijk gezegd zijn de voordelen groter dan de nadelen, en het zou jammer zijn als je de kans niet grijpt of op zijn minst positief ernaar kijkt.
Wist je dat de leerkrachten vanuit World Wide Juf virtueel met de leerlingen mee verhuizen? Wanneer kinderen/ tieners aan een nieuwe dagschool, vrienden en dingen moeten wennen blijft de leerkracht vanuit World Wide Juf een vaste stabiele factor.
Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page