top of page

Yes, leuke leestips voor het voortgezet onderwijs!

Bijgewerkt op: 7 nov. 2019

Lezen, je doet het veel meer dan je denkt, op allerlei verschillende plekken. Het gaat automatisch, soms omdat het moet, maar vooral omdat het leuk is. In deze blog geven we naast algemene tips om meer te lezen en leestips speciaal voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Als je niet kunt lezen, kun je moeilijk functioneren. Door het lezen ontwikkel je een grotere woordenschat. Daarnaast is lezen waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling. Door veel te lezen kun je je eigen gedachtes en gevoelens beter omschrijven. Je kunt je beter inleven in een ander, je brengt meer begrip op voor je medemensen en je kunt makkelijker nieuwe contacten leggen.


Tips om meer te lezen:

1. lees 1 boek tegelijk Het is heel verwarrend als je meerdere boeken tegelijk leest. Je kunt niet helemaal opgaan in het verhaal en je moet elke keer weer opnieuw in het verhaal komen. Bewaar je andere boek, je komt er vanzelf aan toe. 2. Lees alleen wat je leuk lijkt Kies een boek wat bij jou past, iets waar jij zin in hebt om te lezen.

3. Stop met lezen als het het boek toch niet leuk vindt Als je geen plezier beleeft aan het boek, kies dan gerust een ander boek.

4. Neem een boek mee op pad Er zijn best veel momenten op een dag dat je even moet wachten. Als je dan je boek bij je hebt, kun je weer een paar bladzijdes lezen. En je hoeft je niet te vervelen! 5. Lees voordat je gaat slapen Het lezen van een boek zorgt ervoor dat je lekker kunt slapen. Vaak beginnen je ogen al dicht te vallen na een paar bladzijdes, tenzij je een heel spannend boek leest…

6 . Zorg voor rust Zorg ervoor dat je niet afgeleid raakt of kunt raken. Leg je telefoon en tablet in een andere ruimte. Gun je hersenen om rust te nemen en even op te laden!


Welke boeken zijn leuk om te lezen?

Boeken van de slash reeks

Slash is een boekenserie met verhalen van echte jongens en meiden. Jongeren die een bijzonder verhaal hebben worden gekoppeld aan een bekende schrijver die hun verhaal zo tof mogelijk opschrijft. Verzonnen, maar toch gebaseerd op een waargebeurd verhaal!


De Gelukvinder

Hamayun zit in Havo 4 en werkt mee aan de voorstellingen van het schooltoneel. Hij schrijft een stuk over zijn eigen verleden. Over de nacht dat de Taliban zijn vader gevangen nemen. Na een halfjaar komen ze in Nederland in een asielzoekerscentrum terecht. Hier is er een toekomst mogelijk. Maar mogen ze wel blijven?


Latino King

Castel ontdekt al jong dat er in de drugswereld op een makkelijke manier veel geld te verdienen valt. Hij laat zich verleiden drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af. Hij wordt gearresteerd en belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied. Al snel weet Castel zeker dat er maar één manier is om te overleven: ontsnappen.


Lichaam van licht

Jonas vertelt over het jaar dat hij als student in Utrecht op kamers gaat wonen en verslaafd raakt aan het spel ‘The Rift’. Om zijn rankings te halen moet hij ook steeds meer uren in het spel steken. Zijn studiepunten en sociale leven beginnen eronder te lijden.


Boeken van de schrijfster Mel Wallis de Vries

Houd je van spannende, realistische boeken? Dan moet je zeker een boek van deze schrijfster lezen. Ze schrijft thrillers voor de jeugd en haar verhalen zijn vlot en realistisch geschreven.


Schuld

Kort na elkaar plegen enkele leerlingen zelfmoord. Er lijkt geen verband tussen de jongeren te zijn. De politie bestempelt het dan ook als een trieste samenloop van omstandigheden. Maar dan krijgt de 16-jarige Tess een brief die alles verandert: Jij bent de volgende… Wanneer Tess alles probeert te ontrafelen, doet ze een schokkende ontdekking.


Wild

Het lijkt een droom die uitkomt voor een groep van zeven jongeren: een eindexamenreis naar Spanje. Samen besluiten ze om een nachtje te gaan kamperen in een onherbergzaam natuurgebied. Al snel verandert de droom in een nachtmerrie. Om te overleven, zijn ze op elkaar aangewezen…


Shock

Stel je voor: je beste vriendin verdwijnt na een schoolfeest. Alleen haar fiets en haar bebloede jas worden gevonden. Wat is er die avond met haar gebeurd? Pas na maanden lukt het je om je leven weer op te pakken. Maar dan keert de moordenaar terug. En dit keer komt hij voor jou. Kun je nog vluchten? Of is het te laat?


Andere ideeën:

Gips, Anna Woltz

Fitz (12, ik-figuur) belandt met haar vader en zusje Bente op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis als Bente door een val een vingertopje kwijtraakt. Fitz is woedend, omdat haar ouders gaan scheiden. Ze voelt zich verraden en doet dingen die ze anders nooit zou durven. Samen met twee andere kinderen beleeft ze een bijzondere dag, waarin ze zich leert uitspreken en meer begrip krijgt voor de keuze van haar ouders.

Password, Mirjam Mous

Mick treft zijn beste vriend Jerro bewusteloos aan op diens slaapkamer. Snel laat hij een ambulance komen. Omdat hij geen familie is, mag hij niet met Jerro in de ambulance meerijden naar het ziekenhuis. Maar als hij daar even later naar zijn vriend informeert, wacht hem een vreemde situatie.

Stefan wordt na schooltijd opgewacht door een onbekende man. Hij vertrouwt het niet en gaat ervandoor. Wat wil die kerel van hem? Wanhopig probeert hij zijn achtervolger af te schudden.

De levens van de drie jongens raken op bizarre wijze met elkaar verweven. Vreemde gebeurtenissen volgen elkaar snel op en Jerro en Stefan lopen groot gevaar. Langzaam komt Mick achter de ontstellende waarheid...


Pokerface, Buddy Tegenbosch

Er zijn goede mensen en er zijn slechte mensen. Mensen die stelen, liegen en bedriegen zijn slechte mensen. Goede mensen liegen en bedriegen niet. Goede mensen stelen niet. Ik ben een goed mens. Sem is mijn naam; ik steel, lieg en bedrieg.

Selfie, Caja Cazemier

Mirte (14) zit op het vmbo. Zij is actief op social media en gebruikt haar telefoon de hele dag. Ze plaatst selfies en krijgt een vriendschapsverzoek op Facebook van Twan. Twan zegt dat hij 22 is, maar ziet er ouder uit. Ze skypen en Twan wil steeds meer sexy foto’s van Mirte zien. Ze twijfelt, maar doet het toch. Na enkele weken stelt Twan voor dat ze elkaar ontmoeten en dat heeft grote gevolgen voor Mirte.


Toegang geweigerd, Danny de Vos De zomervakantie is aangebroken en Nick gaat met zijn ouders en zus op all-inclusive vakantie naar een Grieks eiland. Toch is de vakantiesfeer anders dan normaal, want het eiland wordt overspoeld door vluchtelingen. De meeste hotelgasten en zelfs Nicks vader zijn heel negatief over hen: er zitten terroristen bij, en ze willen alleen maar naar het westen om te profiteren van onze rijkdom, wordt er beweerd.

Dan ontmoet Nick Zaïd, een aangespoelde bootvluchteling van zijn eigen leeftijd. Ze worden vrienden en zien elkaar stiekem in de buurt van het hotel. Nick vindt het oneerlijk dat zijn leven zo veel anders is dan dat van Zaïd. Hij bedenkt een plan: ze ruilen één dag van plaats, zodat Zaïd een echte dag vakantie heeft om even bij te komen. Het plan lukt, maar Nick komt terecht in de vluchtelingenstroom en wordt meegevoerd… Kan hij nog terug?


Weg, Jowi Schmitz Als Anna eenmaal besloten heeft weg te lopen, gaat het snel. Ze staat nog niet bij de snelweg of er stopt al een vrachtwagen, die ook nog eens helemaal naar Barcelona blijkt te gaan. ‘Je hebt geluk,’ zegt de dwergin met rode klompjes achter het stuur. Of Anna geluk heeft weet ze niet zeker, wel dat ze ernaar op zoek is. In Barcelona ontmoet Anna Barry. Barry is de koning van de straat, een zelfverkozen ‘uitbijter’. Barry viert de nacht, staat boven de maatschappij, heeft zijn eigen wetten uitgevonden. Net zoals de muzikanten waar hij mee optrekt. Er is het rauwe leven van de straat, hitte, geen geld, stof. Er is ook de vrijheid van de havelozen. Wie niets heeft, hoeft niets te beschermen.


Olivier, Edward van de Vendel Oliver, zestien, groeit op in Noorwegen en is altijd samen met zijn neef Bendik, die ook zijn beste vriend is. Zijn leven lijkt zorgeloos, maar binnen vierentwintig uur na Olivers succesvolle debuut als keeper in het eerste, gebeurt er opeens van alles. Met zijn ouders, met Bendik – en ook met Oliver zelf.

Hoe blijf je overeind als alles in je leven plotseling op zijn kop staat? Als alles wat vanzelfsprekend lijkt, ineens wegvalt? En als je zelf ook iemand anders blijkt te zijn dan je dacht?

In Transit, Margaretha van Andel Het is het jaar 2275. Rheyn B-71 en Levya C-35 hebben hun studies afgerond en staan voor de volgende fase in hun levensplan: het Bezinningsjaar. Hoewel ze worden geacht serieus na te denken over de toekomst, beschouwen ze deze periode als een vakantie. Ze besluiten een illegaal uitstapje te maken naar het reservaat van de raadselachtige grauwers, een sterk op mensen lijkende apensoort. Daar ontdekken ze dat grauwers in huizen wonen, kleding dragen en een eigen taal spreken. Ze hebben zelfs namen. Als ze de grauwer Aag ontmoeten, is de verwarring compleet en stapelen de vragen zich op. Zijn grauwers wel apen? Is de homo sapiens echt uitgestorven, zoals hen is verteld? En hoeveel leugens staan er eigenlijk in de Wet op de Waarheid?

Het verhaal van Rheyn, Levya en Aag geeft een beklemmend beeld van een toekomst waarin de mens het belangrijkste dreigt te verliezen wat hij bezit. Zijn menselijkheid.450 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page