top of page

20 EDUCATIEVE TIPS VOOR THUIS

Bijgewerkt op: 15 mei

‘Wij zijn geen leerkracht, wij zijn ouders.’ Dat is het geluid wat we steeds vaker horen, en begrijpelijk! Maar… wat doe je als de tweede lockdown een feit is? Je zit thuis met je kinderen of tieners, veelal binnen omdat het buiten koud is en maakt je wellicht een beetje zorgen over de achterstand die ze kunnen oplopen. Hoewel wij al jaren online onderwijs aan kinderen, tieners en volwassenen over de hele wereld verzorgen, delen we vandaag 20 tips voor leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs die thuis kunt uitvoeren. Gebruik ze om de lockdown een educatieve draai te geven!


Tip #01 – Structuur: Maak een planbord/planning Groep 1 t/m VO. Wie gaat er niet lekker op? Structuur! Bedenk welke activiteiten er gedurende de dag gedaan moeten/kunnen worden en maak een planning.

Groep 1 t/m 3

Voor kinderen die nog niet kunnen lezen is het handig om voor iedere activiteit een plaat te maken. Hoe leuk is het om dit samen met je kind te doen (bekijk Tip #02)? Bespreek aan het begin van de dag de planning. Op deze manier gaat het op school ook! Gebruik per activiteit de timer om aan te geven hoe lang je kind mag ‘werken’. Je kunt gebruik maken van een timer! Kies er een via basisonderwijs.online. Na iedere activiteit kun je dit evalueren door te vragen: 'Wat heb je geleerd? Wat ging goed of wat kon beter?' Als jouw kind het lastig vindt om zich aan de afspraken te houden, kun je ervoor kiezen om bij iedere activiteit te bespreken hoe het ging (door smileys te geven). Heeft jouw kind aan het eind van de dag een x aantal smileys, dan volgt er een beloning. Spreek de beloning aan het begin van de dag af en denk eraan ‘beloofd is beloofd’.

Groep 4 t/m VO

Voor kinderen en tieners die wel kunnen schrijven en lezen (vanaf groep 4 t/m VO) is het ook belangrijk om een planning te maken. Hieronder zie je een video waarin 3 tips worden gegeven: maak je dagplanning een dag van tevoren, werk met blokken waarin je 20 minuten werkt en 5 minuten pauze houdt én evalueer de dag voordat je de nieuwe planning gaat maken. Deze drie tips helpen je een routine/gewoonte te creëren. Een gewoonte geeft rust en kost minder moeite. Bekijk de video!

Tip #02 – Maak planbord kaarten Groep 1 t/m 3. Een vervolg op de eerste tip is het maken van planbord kaarten. Zie dit als een creatieve activiteit. Geen idee hoe je dit moet aanpakken? Schrijf eerst op welke activiteiten er gedurende de dag gedaan worden. Knip dat aantal vierkante kaarten van een A4 papier. Teken met een zwarte stift de activiteit en laat het daarna verven met waterverf. Schrijf de activiteit op een witte strook en plak het aan de onderkant van het vierkant. Je kunt de planbordkaarten/dagritmekaarten lamineren. Vind je het te veel gedoe om zelf kaarten te maken? Online zijn er genoeg sets te vinden. Google maar eens op ‘dagritmekaarten’. Hang een lijntje met knijpers op een centrale plek in het huis. De kaarten kunnen hieraan gehangen worden.

Je kunt op één knijper een pijl bevestigen. Deze geeft aan bij welke activiteit je bent. Je kunt er ook voor kiezen om de kaart om te draaien als de activiteit voorbij is. Evalueren kan op dezelfde manier. Maak smileys en plak deze op de knijpers. Bij x vrolijke smileys behaald jouw kind het dagdoel en ontvangt de beloning. Je zult zien dat zo’n dagritme de sfeer in huis totaal kan veranderen!

Tip #03 – Organiseer je werkplek Groep 5 t/m VO.

Hoe zorg je dat je het werk van school gewoon kunt maken? Waar moet je beginnen en hoe kun je het beste je werkplek inrichten? Juf Marijke heeft een YouTube kanaal Geflipt! waarop je video's vindt met nuttige tips! Dit kanaal is zeker de moeite waard om eens te bekijken.


Wij namen een aantal tips van haar over voor het inrichten van een goede werkplek. Er is een verschil tussen een goed en een gezellig bureau. Een gezellig bureau lijkt op een museum, waarop al je spulletjes zijn uitgestald. Een goed bureau is een leeg bureau waaraan je geconcentreerd kunt werken. Maak je werkplek overzichtelijk en start met organiseren.


Een andere tip die we meenemen uit het filmpje is dat je alle materialen van school eerst overzichtelijk neerlegt in jouw kamer. Leg rekenen bij rekenen, taal bij taal en spelling bij spelling. Misschien vind je het zelfs handig om er briefjes tussen te leggen. Stel dat je gaat werken aan de opdracht van spelling, leg dan alleen de materialen voor spelling op jouw bureau. Je zult zien dat het werkt! Door overzicht te houden, voel je je meer ontspannen en hebt een betere focus.


Tip #04 – Maak een verteltafel Groep 1 t/m 4.

Kies een prentenboek en lees het voor. Bedenk samen wat de hoofdpersonen van het verhaal zijn. Maak tekeningen van de hoofdpersonen, knip de hoofdpersonen uit en plak aan de achterkant een satéprikker. Welke ‘props’ zijn er nodig om het verhaal uit te kunnen spelen? Speel het boek na!

Tip #05 – Maak een autobaan van schilderstape (met opdrachten). Groep 1 t/m 8. Heb je nog een rol schilderstape liggen? Maak een autobaan door de woonkamer. Deze activiteit is goed voor de motoriek (plakken, scheuren, strepen tekenen…). Bedenk waar de auto’s moeten stoppen om een opdracht te doen. De opdrachten zijn afhankelijk van de leeftijd van jouw kind. Denk aan het lezen van rijtjes met woorden, het opzeggen van de tafel van 6, een grote deelsom uitrekenen of een stuk van het woordpakket overschrijven. Is de opdracht goed uitgevoerd, dan mag de auto verder rijden.

Tip #06 – Ontdek educatieve websites! Groep 1 t/m 8.

In de categorie educatieve schermtijd stelden wij, World Wide Juf, eerder een lijst op met educatieve websites en leerspelletjes voor het basisonderwijs. In dit artikel krijg je talloze tips voor websites waar uren gewerkt kan worden aan persoonlijke doelen. Bekijk het (nog) eens: educatieve websites voor het basisonderwijs.

Tip #07 – Maak een (boeken) vlog Groep 6 t/m VO. Kies samen een onderwerp waarover gevolgd gaat worden. Denk hierbij aan een boek, als je kind van tekenen houdt zou je een museum kunnen maken van alle tekeningen, een knutselactiviteit stap voor stap uitleggen, een spellingafspraak uitleggen en een bijpassend spel laten zien… Zoals je ziet, met het maken van een vlog kun je verschillende doelen bereiken! Schrijf een script en start met filmen. Na het filmen worden de losse beelden in een bewerkingsprogramma verwerkt. Bekijk de video’s op de Facebook pagina van World Wide Juf voor inspiratie!


Tip #08 - Maak een quiz!

Groep 5 t/m VO.

Ken jij Kahoot al? Dit is een website waar je zelf een quiz kunt maken. Maak een quiz die past bij jouw leerdoelen, over jouw gezin of een onderwerp dat je super interessant vindt. Wie weet het meest en wordt de winnaar? Via Kahoot zijn er ook standaard quizzen beschikbaar die je kunt doen met een groep. Spreek af met je vrienden en speel samen een quiz. Een Kahoot maak je zo:


Tip #09 – Ren je rot Groep 1 t/m 8. Een van de favoriete spellen is 'ren je rot'. Leerdoelen kunnen behaald worden en jouw kind kan zijn/haar energie kwijt. Stel, jouw kind zit in groep 3 en leert de letters/klanken. Schrijf deze op post-its en laat jouw kind deze op verschillende plekken in de woonkamer ophangen. Het spel begint als alle post-its hangen. Noem een letter/klank en laat jouw kind het zo snel mogelijk ophalen. Een ander voorbeeld. Stel, jouw kind leert de tafel van 6. Schrijf alle sommen op een post-it en de antwoorden op een andere. Geef daarna de opdracht: ‘Zoek de uitkomst van 6x6!’ Je kind gaat op zoek naar het getal 36 en plak het achter de som.


Deze activiteit zorgt gegarandeerd voor plezier! Na deze activiteit is het goed om een ontspanningsmoment in te plannen. Denk aan kinderyoga of languit op het kleed liggen en luisteren naar relax muziek.


Tip #10 – Speel drie op een rij! Groep 2 t/m VO. Heeft jouw kind een woordpakket spelling gekregen? Speel drie op een rij! Teken twee strepen van boven naar beneden, twee van links naar rechts. Zo ontstaan er negen vakjes. Kies negen woorden uit het woordpakket en schrijf ze in een vakje. Maak ook negen kaartjes met deze woorden. Stop de kaartjes in een tasje en graai er om de beurt een woord uit. Wie heeft als eerst drie op een rij? Je kunt ook vier op een rij doen of vijf op een rij. Onwijs effectief voor het leren van woorden bij spellingafspraken, getallen... ook hier kun je de tafelsommen mee oefenen.


Tip #11 – Leer hoe je een stop motion animatie maakt Groep 6 t/m VO. Weet jij al wat een stop motion animatie is? Zo niet, bekijk dan het filmpje van Klokhuis Masterclass (samen met jouw kind). In de Klokhuis Masterclass leer je een stop-motion animatie maken. Er worden verschillende voorbeelden gegeven. Een dikke tip om te proberen tijdens de lockdown! Ontwikkel op deze manier ook andere vaardigheden.

Tip #12 – Maak een Coronaspel (en deel het met je vrienden) Groep 4 t/m VO. Ken je Ganzenbord nog? Een vrij eenvoudig spel om ook zelf te maken! Je kunt het thema ‘Corona’ nemen. Kom je op nummer 10? Doe dan een Coronatest op nummer 5. Doe inspiratie op door te kijken naar het voorbeeld van twee kinderen uit Dordrecht die zelf een spel bedachten!


Tip #13 – Doe een Masterclass via het Klokhuis Groep 6 t/m VO. Het klokhuis heeft tijdens de eerste lockdown 30 filmpjes online geplaatst met verschillende masterclasses. Hoe cool! Je kunt leren hoe je een escaperoom maakt, een portretfoto fotograaf wordt, Game Studio kunt gebruiken, een stilleven schildert, hoe je kunt breakdancen en meer. Er zit vast iets bij wat jouw kind tijdens deze lockdown kan leren!

Tip #14 – Volg Nederlandse lessen met ervaren online leerkrachten Groep 1 t/m VO. Ben je bang dat jouw kind een achterstand oploopt en heeft het individuele aandacht nodig van een leerkracht? Stuur ons een bericht. Op deze manier kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Onze leerkrachten wonen over de hele wereld en hebben jarenlange ervaring met online lesgeven!

Tip #15 – Maak een gezelschapsspellen top 10! Groep 1 t/m 8. Kies 10 gezelschapsspellen en speel ze stuk voor stuk. Beoordeel de spellen met sterren en schrijf een (korte) review. Wat is jullie gezelschapsspellen top 10?


Tip #16 – Leer blokfluit spelen Groep 4 t/m 8. Het klinkt wellicht een beetje old school maar dit is het moment dat jouw kind een instrument kan leren spelen. Schaf een houten blokfluit en oefenboekjes aan. In de boekjes staat vaak duidelijk welke gaatjes dichtgehouden moeten worden en kan jouw kind al snel een liedje spelen. Wist je dat het spelen van een muziekinstrument veel voordelen heeft (volgens Dr. Google)? Je geheugen wordt beter, je bent beter in taal, je verlaagt de kans op dementie, je bent gelukkiger, je maakt het altijd gezellig… Aan de slag!

Tip #17 – Maak je eigen winkel Groep 1 t/m 8. Bewaar lege verpakkingen, verzamel wat mandjes en tasjes in huis, maak zelf producten, de prijskaartjes, een uithangbord of een reclamefolder op de computer. Bij het maken van een winkel komt alles samen: schrijven, spelling, lezen, rekenen en begrijpend lezen. Op deze manier krijgen alle vaardigheden betekenis. Een fantastische activiteit voor het hele gezin!


Tip #18 – Maak je eigen drive-in bioscoop Groep 1 t/m 8. Wie bestelt niet online in deze tijd? Wellicht staan er in jouw opbergkast een aantal lege dozen waar jouw kind een auto van kan maken. Ja, zo eentje waar je echt in kan zitten! Aan het eind van de middag mogen ze met de auto naar de drive-in bioscoop rijden en daar een film kijken. Dit idee haalden wij uit het filmpje van Sas & Sieb. Op hun YouTube kanaal staat een filmpje met 5 tips voor de lockdown.


Tip #19 - Tieners gemotiveerd houden! Groep 7 t/m VO. Het is niet altijd makkelijk om tieners gemotiveerd te houden voor fulltime onderwijs op afstand. Zeker als je zelf ook thuis aan het werk bent. Start met het creëren van structuur. Ga de avond voor de schooldag samen zitten om een planning te maken (of de gemaakte planning te bespreken en aan te passen). Een goede planning heeft blokken van minimaal 20 minuten en 5 minuten beweegpauzes. Het helpt ook om met een moeilijke/'stomme' opdracht te beginnen, dan heb je dat gehad voor die dag. Probeer ook momenten in te plannen waarbij er contact is met klas- of leeftijdgenoten. Dit kan zijn om gewoonweg te ontspannen of samen het opgegeven werk te maken.


Aan het eind van de dag is het belangrijk om samen te bespreken wat wel/niet werkte aan deze planning. Pas de planning eventueel aan, maar probeer zo veel mogelijk dezelfde routine vast te houden. Zijn de activiteiten goed gegaan, beloon dit!


P.S. Benieuwd naar nog meer tips? Lees meer over 'tieners motiveren voor thuisonderwijs'.


Tip #20 - Hoe overleef ik de lockdown? Groep 6 t/m VO. Thuisonderwijs is anders dan naar school gaan, dat heb je ondertussen wel gemerkt. De laatste tip van vandaag is een kijktip! Bekijk deze video op het YouTube kanaal Geflipt! Wie


Wij hopen dat we je geïnspireerd hebben om (meer) structuur, educatieve opdrachten en creativiteit in huis te brengen tijdens deze tweede lockdown. Mocht je op zoek zijn naar online (bij)lessen voor jouw kind, neem contact met ons op.

Succes!

Team World Wide Juf



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page