top of page

Leesbevordering


Niemand hoeft uit te leggen dat lezen belangrijk is. Lezen vergroot de taalontwikkeling, de woordenschat, prikkelt de fantasie en bevordert de concentratie van het kind. Sommige kinderen lezen uit zichzelf heel graag en verslinden boek na boek, voor andere kinderen gaat het niet vanzelf. Wanneer het lezen niet vanzelf gaat dan is het belangrijk om de leesbevordering te stimuleren met boeken die aansluiten bij de belevingswereld van een kind. Een kind is dan sneller gemotiveerd om te lezen en zal met meer plezier gaan lezen.




Verschillende manieren om het lezen te bevorderen:

Voorlezen

Voorlezen stimuleert het lezen en het plezier in het lezen. Voorlezen is niet alleen goed voor de bevordering van het leesplezier voor jonge kinderen maar ook voor kinderen in het voortgezet onderwijs. Via voorlezen maken kinderen kennis met verschillende genres en dat helpt kinderen om een eigen smaak te bepalen en een eigen mening te ontwikkelen.


Tip, maak elke dag 15 minuten tijd om voor te lezen, bijvoorbeeld voor het naar bed gaan. Wanneer voorlezen elke dag op een vast moment gebeurt dan wordt het een ritueel en iets vertrouwds. Daarnaast is het een fijne rustige afsluiting van de dag voor het slapen gaan. Blijf elke dag voorlezen, ook wanneer het kind zelf kan lezen.


Samenlezen Lees samen, om de beurt. Met jonge kinderen werkt het vaak goed door om de beurt één of enkele zinnen te lezen. Oudere kinderen vinden het vaak prettig om per alinea of bladzijde te wisselen.


Theaterlezen Theaterlezen biedt een andere vorm van samenlezen. Voor theaterlezen bestaan speciale boeken (en losse korte teksten die op internet te vinden zijn). Iedere lezer krijgt een rol met een personage. De teksten worden hardop voorgelezen en iedere lezer probeert zich te verplaatsen in zijn/haar eigen rol. De teksten zijn voornamelijk dialogen en leestekens zijn heel belangrijk bij theaterlezen. De verhalen zijn vaak spannend en humoristisch geschreven wat het leesplezier stimuleert. Door een tekst vaker te oefenen, kunnen kinderen zich inleven in de rol die ze spelen en gebruik maken van intonatie en of stemmetjes.


Dobbelsteenlezen Dobbelsteenlezen is ook een vorm van toneellezen. Gooi met een dobbelsteen en bepaal hoe de bladzijde gelezen moet worden. Een voorbeeld voor dobbelsteenlezen: 1 lees de tekst met een harde stem! 2 lees de tekst met een zachte stem! 3 lees de tekst heel blij! 4 lees de tekst heel verdrietig! 5 Lees de tekst met een boze stem! 6 lees de tekst heel spannend!


Vrijlezen

Bij vrijlezen is het belangrijk dat je samen met een kind kijkt naar de interesses. Ga samen met het kind op zoek gaat naar een boek dat aansluit bij de interesses en belevingswereld van het kind. Laat het kind de uiteindelijke keuze voor het boek maken, zo wordt de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid gestimuleerd. Om goed te kunnen lezen is het belangrijk om veel te lezen, om leeskilometers te maken. Wanneer kinderen plezier in het lezen ervaren omdat het boek aansluit bij de belevingswereld dan is het makkelijker om de leeskilometers te maken. Hoe meer leeskilometers er gemaakt worden, hoe makkelijker het lezen zal gaan. Kinderen die plezier hebben in lezen, willen vervolgens meer lezen.


Leescentimeters

Voor sommige kinderen kan het lezen met leescentimeters goed werken. Voor iedere bladzijde die een kind heeft gelezen, mag een kind een centimeter kleuren op een meetlint. Maak samen een afspraak voor een leuke beloning na behalen van een bepaald leesdoel (aantal centimeters). Om dit goed te laten werken is het belangrijk dat het kind zelf de beloning heeft bedacht. Uiteraard kunnen ouders de beloning altijd sturen. Een paar voorbeelden voor een beloning: in de winkel een nieuw leesboek uitkiezen, thuis een filmavond houden met een bak popcorn of iets lekkers kopen bij de bakker. Tip, bij verschillende woon en kluswinkels kan je gratis een papieren meetlint meenemen.


Leesbingo Bij een leesbingo krijgen de kinderen een bingokaart met verschillende opdrachten. Wanneer ze 10 minuten gelezen hebben volgens een bepaalde opdracht dan mogen ze het hokje kleuren. Is de bingokaart vol, dat krijgt het kind een beloning. Ook bij de leesbingo is het belangrijk dat het kind zelf de beloning (met sturing van de ouders) mag bepalen. Voorbeelden van opdrachtjes bij de leesbingo: lees op de bank, onder een tafel, op de wc, met een zonnebril op, in bed, in de speeltuin, al fluisterend. Op internet zijn veel voorbeelden voor een leesbingo te vinden.



Bij World Wide Juf vinden wij leesplezier erg belangrijk. Wij coachen leerlingen die zelf niet graag lezen met het kiezen van een boek dat aansluit bij de interesses. Voor de verwerking mogen onze leerlingen uit 8 verschillende boekopdrachten kiezen. Dit zijn zeer diverse opdrachten waar leerlingen hun eigen creativiteit in kwijt kunnen.


In onze volgende Blog kunt u meer lezen over mediawijsheid.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page