top of page

Leesplezier stimuleren tijdens de vakantie

Pas na veel oefenen, veel lezen ga je de letters automatiseren. Om deze reden is het belangrijk om ook tijdens de vakantie aandacht te besteden aan letters en lezen. Wanneer een kind de hele zomer niet/ heel weinig leest dan zien wij vaak dat het leesniveau wegzakt en dat is zonde. Wordt lezen moeilijker, dan ervaren kinderen het vaak als minder leuk. Het is belangrijk om het leesniveau op peil te houden en om de activiteiten leuk en uitdagend te maken, zodat kinderen gemotiveerd blijven om de Nederlandse taal te gebruiken en te verbeteren. Hieronder kan je tips vinden om het lezen te stimuleren:


Speelgoed - zandletters

lezen tijdens de vakantie
woorden maken met zandvormpjes

Lekker spelen met letters op het strand tijdens de vakantie. Of je kunt ook zelfs al woorden maken met deze vormpjes in het zand. Maar deze letters zijn natuurlijk ook te gebruiken in de waterbak of het zwembad. Deze letters zijn te koop bij de HEMA.

Magnetenboek met letters

Op de binnenkant van de deksel van het magneetboek van onder andere Janod kun je de leuke lettermagneten plakken en zo op een creatieve manier kennismaken met taal. Een handige manier om de letters te leren kennen, je eigen letter te zoeken of je naam in de juiste volgorde te plakken. Daarnaast is het boek handig qua formaat om mee te nemen naar bijvoorbeeld een restaurant en zo even te kunnen spelen.


Raamstickers voor in de auto


Het AVI vakantieboek

Lezen tijdens de vakantie stom? Juist niet! Met dit AVI vakantieboek kunnen beginnende lezers urenlang verdwalen in de leukste verhalen. Het staat boordevol puzzels, raadsels, verhalen, strips en nog veel meer. Zo houd je je leesniveau op peil of kun je juist tijdens de vakantie nog doorgroeien. Met speciale AVI-verhalen van de leukste kinderboekenschrijvers, waaronder Marianne Busser en Ron Schröder, Arend van Dam, Vivian den Hollander, Mirjam Mous, Janneke Schotveld en Jacques Vriens. Het AVI vakantieboek heeft AVI-niveau M4-E4 en is daarmee speciaal geschikt voor leerlingen uit groep 4 van het basisonderwijs.


Het grote AVI doeboek – niveau E3

De verveling zal deze zomer niet toeslaan met dit doeboek op AVI-niveau. Naast een aantal leuke verhalen, staat het bomvol puzzels, raadsels, dilemma's, woordspelletjes en invulopdrachten. Je kunt ook je kennis testen over bijvoorbeeld voetbal of erachter komen op welk dier jij nou het meeste lijkt. Alle opdrachten en tekstjes zijn geschreven op AVI-E3. Dit maakt het boek niet alleen superleuk, maar vooral ook heel leerzaam! Het grote AVI doeboek – niveau E3


Knutselen met letters

Een leuke creatieve knutselset van het merk Djeco om spelenderwijs letters te leren kennen. Versier de letters door ze te kleuren en er stickertjes op te plakken.Letters maken van klei of koekjes

Is je kindje tijden zoet met klei? Kleien met letters is dan zeer geschikt

Of in het verlengde daarvan koekjes bakken met letters.


Vakantieboeken / doeboeken

Er zijn tal van vakantieboeken. Hierbij enkele voorbeelden:


Charlotte Dematons heeft het Alfabet doeboek gemaakt. Natuurlijk ga je ook in dit boek op zoek. Te koop bij diverse boekwinkels, Libris en bij Bol.com.

Zappelin vakantieboek, dit vakantieboek zit vol met je favoriete figuren uit Zappelin.

Bobo vakantieboek Een boek vol kleurplaten, letterraadsels en verhalen voor kleuters, bij Bol.com. Of wat te denken van het Bobo Letterboek? Het Bobo Alfabetboek biedt 100% letterpret! Je kleuter maakt kennis met alle letters van het alfabet door middel van spelletjes, schrijfopdrachten, kleurplaten en puzzels.
Het grote vakantieboek rekenen

De meeste vakantieboeken sluiten niet helemaal aan bij het leerniveau van je kind. Dit vakantieboek rekenen is afgestemd op de leerdoelen rekenen van eind groep 3 en begin groep 4. Naast de vele verhaaltjessommen in een zomerse sfeer, bevat het leuke moppen, raadsels en doolhoven.


Houten letter puzzel

Leer het ABC super gemakkelijk! Met een houten puzzel leren kinderen spelenderwijs het alfabet en trainen ze hun fijne motoriek.


Uitwisbaar

In dit kleurrijke oefenboek kan je urenlang schrijven en oefenen. Laat hem of haar over de voorgedrukte letters en woorden op de schrijflijnen gaan en op die manier de schrijfvaardigheid verbeteren. Dankzij de uitwisbare stift die erbij zit, kan je kind de pagina schoonvegen en de oefeningen steeds opnieuw maken!


Het grote Junior Einstein Zomer Doeboek voor kleuters Dit boek zit boordevol leuke en leerzame oefeningen, zodat je kleuter spelenderwijs bezig is met de voorbereiding op het rekenen, taal, lezen en schrijven. Daarnaast bevat dit Doeboek ook oefeningen om de woordenschat te vergroten, om kleuren en vormen te herkennen, zijn er zoekplaten en leuke teken- en kleuropdrachten. Een mooi boek dat aansluit bij de belevingswereld van het kind en dat aansluit bij de leerdoelen van school. Dit Doeboek ondersteunt bij: - de ontwikkeling van de fijne motoriek - het herkennen en benoemen van letters en klanken - de uitbreiding van de woordenschat - het herkennen en benoemen van cijfers - het leren tellen tot en met 20 - het herkennen en benoemen van kleuren en vormen. Het grote Junior Einstein Zomer Doeboek voor kleuters

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page