top of page

De kinderboekenweek door de ogen van juf Karin

De Kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijks terugkerende 'week' van tien dagen in oktober ter promotie van het (Nederlandse) kinderboek. Juf Karin is zelf dol op lezen en deelt haar verhaal vandaag met jou.


Voor mij is de Kinderboekenweek een nieuw boek of eigenlijk twee nieuwe boeken. Eén om zelf te kiezen en het gratis kinderboekenweekgeschenk dat je er altijd bij kreeg. Als kind woonde ik tegenover boekhandel Spruit, midden in Enschede. Boeken en lezen waren voor mij als kind een vanzelfsprekendheid. Mijn ouders lazen en lezen veel. Mijn broertje en ik zijn dol op boeken. Roald Dahl en Thea Beckman zijn lang mijn favorieten geweest. Gedurende mijn hele leven heb ik gelezen. Niet in alle periodes evenveel maar het was er altijd.


Op de Pabo was het eerste dat we op een stageschool moesten doen: voorlezen. Op dat moment kwamen de kinderboeken terug in mijn leven. Kinder- en jeugdboeken zijn geweldig. Voorlezen werd toen één van mijn specialiteiten. Wat is er nou leuker dan samen met kinderen in een verhaal kruipen. Soms vergat ik de tijd en was een lesuur zo voorbij en zat ik nog voor te lezen. Na de Pabo ging ik werken in Amsterdam en daar kreeg ik de schoolbibliotheek onder mijn hoede. Ik bleef voorlezen en mocht ieder schooljaar stapels nieuwe boeken kopen. Niet voor mezelf maar om de schoolbieb up to date te houden. Ik was op de hoogte van elk nieuw boek dat verscheen. Mees Kees van Mirjam Oldenhave was toen mijn favoriet. Ik genoot en kon mijn leerlingen en de leerlingen van de hele school mee laten genieten.

15 jaar geleden werd ik moeder. De liefde voor boeken kon ik nu aan mijn eigen kind doorgeven. Zo klein als hij was, we zijn meteen gestart met voorlezen. Blokboekjes, stoffenboekjes en prentenboeken verschenen in ons huis. Tijdens de kinderboekenweek mocht hij van mijn ouders een boekje uitkiezen. Er kwamen nog twee kinderen en alle drie genoten ze van voorlezen en later zelf lezen. Er kwamen nieuwe favorieten. Kolletje van Pieter Feller, heb ik stuk gelezen. Elke keer werd het boek weer gepakt, als het bedtijd was en er voorgelezen moest worden.


Als Expat in Qatar werd lezen en voorlezen extra belangrijk. De Nederlandse taal werd belangrijk om te onderhouden. Ons avontuur in het buitenland zou tijdelijk zijn. Onze drie kinderen moesten snel Engels leren, maar zeker het Nederlands niet vergeten. Lezen en voorlezen is een prima manier om de taal te onderhouden. Op de Nederlandse school in Qatar was gelukkig een goed gevarieerde kinderbieb aanwezig. Zo bleven we ook daar lezen. Ik werkte daar op NTC de Globetrotter. Tijdens de kinderboekenweek organiseerden we altijd iets extra’s op school voor de kinderboekenweek.


Nu werk ik alweer ruim 2 jaar voor World Wide Juf en mocht ik dit jaar samen met juf Annemieke gaan nadenken over de huiswerkopdracht voor de kinderboekenweek van dit schooljaar: Reis mee! Welk thema zou nou meer geschikt kunnen zijn voor onze leerlingen. Leerlingen die over de hele wereld wonen en één ding gemeen hebben: de Nederlandse taal. Ieder jaar is er een leuke wedstrijd voor al onze leerlingen verbonden aan de kinderboekenweek. Dit jaar, omdat het thema reizen is, hebben we bedacht dat iedere leerling een slideshow maakt over de plek waar hij of zij woont en daarin verwerkt, het favoriete boek en de favoriete leesplek. Ik kan niet wachten om alle filmpjes van over de hele wereld binnen te zien komen. Wat ik al onze leerlingen wens: “Veel leesplezier!” want wat is er nou heerlijker dan jezelf verliezen in een boek?

Juf Karin


34 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page