top of page

Sinterklaas: Wie is hij precies?

Deze week vroegen we Bram uit groep 8 een onderzoekje te doen naar Sinterklaas en gaven hem de vraag: 'Wie is Sinterklaas precies?' Bram (groep 8) ging op zoek en kwam tot een ontdekking!


WIE IS SINTERKLAAS PRECIES?

Het personage van Sinterklaas is afgeleid van de Bisschop van Mira, die in de derde eeuw in Mira, Turkije leefde. Hij zou een paar jongens hebben gered van een op hol geslaagde herbergier en hij zou drie arme meisjes hebben geholpen door hen een paar gouden munten te geven.


IS DE VERJAARDAG VAN SINTERKLAAS WEL ECHT OP 6 DECEMBER? Nee, eigenlijk is zijn verjaardag niet op 6 december. Zes december was namelijk zijn sterfdag. Tja, das nou niet zo feestelijk.

HOE IS DE SCHOEN-ZET TRADITIE ONTSTAAN?

Toen Bisschop Nicolaas een paar zakjes met gouden munten in de kamer van de drie arme meisjes gooide, gooide hij per ongeluk een van de zakjes met munten in een van hun schoenen. En sindsdien is het een traditie om onze schoenen te zetten en getrakteerd te worden. WAAROM LEEFT SINTERKLAAS NU IN SPANJE?

Iedereen weet dat Sinterklaas in Spanje leeft, minder mensen weten dat hij oorspronkelijk uit Mira in Turkije komt, maar waarom woont hij nu dan in Spanje? Dat is niet helemaal duidelijk, maar in oude Sinterklaas liedjes wordt er gezegd dat hij naar Spanje gaat om lekkernijen te kopen.

SINTERKLAAS OF SINT-NIKOLAAS?

De reden waarom Sinterklaas “Sinterklaas” wordt genoemd in plaats van “Sint-Nikolaas” is omdat “Sinterklaas” makkelijker is om uit te spreken voor kleine kinderen dan “Sint-Nikolaas”. P.S. Volg jij het Sinterklaasjournaal ook?

Bram, bedankt voor het onderzoekje naar Sinterklaas. We zijn vandaag meer te weten gekomen over deze goede oude vriend. Fijne Sinterklaas gewenst!

219 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page