top of page

Kijk en luistertips voor volwassenen die Nederlands leren als tweede taal


Wij hebben een lijst met kijk- en luistertips opgesteld voor Nederlandse en Vlaamse volwassenen die Nederlands als tweede taal leren. Wij hopen jullie ermee te kunnen inspireren want oefening baart kunst.


Een beetje Nederlands Podcast over de Nederlandse cultuur, gesproken op niveau B1. Onderwerpen als ‘De Efteling, André Hazes, etc. komen aan bod, inclusief transcripties. Te beluisteren via alle podcastplatforms

NPO Start: Nederlandstalige films De beste films van Nederlandse bodem en buitenlandse toppers. Zin in een romantische komedie, spannende thriller of een film voor het hele gezin? Alle films van de NPO vind je in een overzicht.


Nieuws van de week Het NOS Nieuws van de Week is een wekelijks journaal in makkelijke taal. Niet iedereen kan het nieuws even goed volgen, bijvoorbeeld omdat iemand moeite heeft met de Nederlandse taal. Voor deze mensen is dit journaal bedoeld. In elke aflevering komen drie actuele nieuwsonderwerpen aan bod die worden verteld in begrijpelijke taal. Sommige begrippen worden extra uitgelegd door de presentator en er wordt rekening gehouden met het tempo en het gebruik van beeld op de achtergrond.


NedBox Oefen je Nederlands online


De grote vriendelijke podcast Podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur


Het leven van Vincent van Gogh Zijn schilderijen hangen in musea over de hele wereld: iedereen kent Vincent van Gogh. Maar zijn leven is niet makkelijk geweest. Hij begint met schilderen in Brabant en reist naar Frankrijk om nog beter te worden. Maar hij wordt ziek en schiet zichzelf in de borst. Hij wordt maar 37 jaar. Wat kunnen we leren van Vincents verhaal? Deze aflevering duurt 24 minuten.


Serie: Nederland van boven Nederland van boven is een documentaireserie over Nederland vanuit de lucht! Er wordt een beeld geschetst van Nederland, zijn inwoners en hun activiteiten.

Programma: Rechtsstaat Maatschappelijke vraagstukken vanuit de domeinen: rechtsstaat, parlementaire democratie, verzorgingsstaat en pluriforme samenleving.

Programma: Keuringsdienst van waarde De Keuringsdienst van waarde vertelt het verhaal achter doodgewone producten uit de supermarkt, van banaan tot leverworst. Dit is een programma van KRO-NCRV.


NPO Kennis Stories (swipe verhalen met korte video’s), longreads en tests op het gebied van verschillende thema’s zoals gezondheid en voeding, lifestyle en vrijetijd, politiek en samenleving, geschiedenis en cultuur, wonen en werken.

Ik vind lezen leuk Boekentips, recensies en interviews met schrijvers (tot en met groep 8/brugklas). Uitgebreid zoeken op thema, leeftijd, genre, dikte van het boek, etc.


Ik vind lezen niet leuk Boekentips, recensies en interviews met schrijvers (brugklas en bovenbouw). Uitgebreid zoeken op thema, leeftijd, genre, dikte van het boek, etc.


Korte versie van informatieboekjes


Wablieft Vlaamse krant met online luistermateriaal


Podcast de rampnacht In deze spannende podcast ontdekt de 12-jarige Janna (Dewi Bus) dat haar opa Pieter (Aus Greidanus sr.) nog steeds worstelt met een fatale beslissing in de nacht van de Watersnoodramp. Als een detective gaat ze op zoek. Zal Janna zijn geheim ontdekken?
Weet jij nog een leuke Nederlandse kijk of luistertip voor volwassenen die Nederlands leren als tweede taal? Geef het aan ons door zodat wij deze tip toe kunnen voegen aan onze lijst.


Naast onze online Nederlandse lessen voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, verzorgen wij ook online Nederlands als tweede taal voor kinderen, tieners en volwassen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page