top of page

Nederlandse kijk- en luistertips voor kinderen en tieners

Bijgewerkt op: 15 mei

Soms is het zoeken naar een leuke film, serie of podcast in het Nederlands, zeker voor Nederlanders die in het buitenland wonen. Welke activiteit is goed voor de ontwikkeling van de Nederlandse taal, welke film sluit goed aan bij de beleefwereld en wat is een geschikte podcast? Het internet staat vol met geschikte en minder geschikte kijk- en luistertips. Wij hebben een lijst met tips opgesteld en hopen jullie ermee te kunnen inspireren.

Vaak zijn de tips voor een breder publiek leuk dus het is aan te raden om ook bij de jongere en oudere groepen te kijken.


Peuters en Kleuters

Serie schooltv: Aap Poot Pies Appie en Aisia mogen beurtelings mee met hun vader Luc, die in de dierentuin werkt. Een inkijkje in de stoere en eigenzinnige kleuterwereld vol avonturen! Het zijn afleveringen van 10 minuten.

Serie schooltv voor peuters: Het Zandkasteel Toto, Sassa en koning Koos wonen met hond Finnie in Het Zandkasteel. Zij slapen, spelen, dansen en beleven daar veel avonturen. De afleveringen duren 15 minuten.

Serie schooltv voor kleuters: Koekeloere Moffel en Piertje gaan de wijde wereld in om antwoord te vinden op hun vragen. Elke aflevering beleven ze nieuwe avonturen rondom een bepaald thema. De afleveringen duren 15 minuten. Film: Nijntje de film Nijntje, Nina, Knorretje, vader en moeder Pluis en hun hondje Snuffie zitten in de trein op weg naar de dierentuin. Vader en moeder hebben een speurtocht uitgezet met een schat aan het eind. Nijntje en haar vriendjes zullen de schat vinden als ze vijf raadsels oplossen. Iedereen kan meedoen; helpen met het oplossen van de raadsels, meezingen met de treasure hunt song, de dieren nadoen en de spelletjes meespelen.

Film: Dikkertje Dap Dikkertje Dap en zijn beste vriend, giraf Raf zijn onafscheidelijk. Daarom bedenkt Dikkertje, wanneer hij voor het eerst naar school moet, een plan om Raf mee te kunnen nemen.

Podcast: Zin in zappelin Luister naar de kinderpodcast van het bekende tv-programma Zin in Zappelin! Korte luisterverhalen voor peuters en kleuters; ideaal voor thuis, onderweg of op vakantie. Acteur Soy Kroon neemt je mee in de wereld van Zappie en zijn vriendjes!


Groep 3 en 4

Serie schooltv: Studio Snugger Showprogramma waarin vliegensvlug onderwerpen uit de wereldoriëntatie voorbijkomen. In de studio staat de vraag centraal of het waar is of niet. Is het 'kletspraat'? De afleveringen duren 15 minuten.

Film: Vos en Haas Vos en Haas leven met hun vrienden Uil, Ever en Pluim in het bos. Daar beleven ze vrolijke en fantasierijke avonturen. Problemen lossen ze altijd op een originele en creatieve manier op.

Film: De piraten van hiernaast Het saaie kustplaatsje Zandwijk aan Zee wordt op stelten gezet door de komst van de zwaardvechtende en ruimdrinkende piratenfamilie Donderbus.

Film: Oma is gek! Acht­jarige Saäda is dolblij dat haar lieve oma eindelijk vanuit Suri­name naar Neder­land komt. Nu kan ze oma voor het eerst uitn­odigen op haar verjaardag! Saäda is heel trots op haar grap­pige oma. Maar ze blijkt niet alleen grappig, maar ook een beetje gek, warrig en soms opeens boos. Saäda begint zich voor die rare oma te schamen. Wat is er met haar groot­moeder aan de hand? Kan ze niet gewoon weer terug naar Suriname?

De boterhamshow is een Nederlands kinderprogramma dat wordt uitgezonden door NPO Zappelin. Het is een komische poppenshow in de vorm van een talkshow met educatieve elementen voor de doelgroep vanaf 6 jaar. Iedere aflevering duurt ongeveer 15 minuten.

Serie – Beestenbrigade met boswachter Tim. In Beestenbrigade staat het zorgen voor dieren en natuur centraal. Tim Hogenbosch, beter bekend als boswachter Tim, trekt het land in om de natuur een handje te helpen. Elke aflevering is hij met zijn brigade (2 kinderen) op missie.

In de kinderpodcast van DierenPark Amersfoort ontdek je alles over dieren, natuur en ons dierenpark. Elke aflevering duikt Hylke samen met een echte dierenkenner van het park in de dierenwereld.


Groep 5 en 6

Film: Mees Kees Familiefilm over stagiair Kees, die voor het eerst voor de klas staat en zich ontfermt over leerling Tobias. Voor Tobias komt meester Kees, de nieuwe invaller op school, precies op tijd.

Film: Mijn bijzonder rare week met Tess Bang om als jongste van het gezin alleen over te blijven, begint Sam tijdens zijn vakantie op Terschelling aan zijn zelfverzonnen alleenheidstraining. Dan ontmoet hij de ongrijpbare Tess.

Film: Knetter De negenjarige Bonnie woont samen met haar moeder Lis en haar oma. Lis is wel een heel lieve, maar geen gewone moeder. Gelukkig is oma altijd in de buurt om een oogje in het zeil te houden.

YouTube kanaal: FreekTV Prof. dr. Freek Vonk is Nederlands bekendste bioloog, zijn doel: kinderen en volwassenen bewust maken van de natuur en dieren!

In Enkeltje Verweggistan volgt presentatrice Anne-Mar kinderen die gaan emigreren.

het klokhuis zet iedere dag een nieuwe aflevering van 15 minuten online. Elke aflevering heeft een ander thema.

Het Klokhuis duikt met maar liefst 50 afleveringen de Nederlandse geschiedenis in! Elke aflevering zie je persoonlijke geschiedenissen en spannende avonturen uit lang vervlogen tijden voorbijkomen. Maar natuurlijk kom je ook boeiende weetjes, geheimen, raadsels en ontroerende verhalen te weten! Onze geschiedenis zit er namelijk bomvol mee. 'Het Klokhuis maakt Geschiedenis' neemt je mee naar de belangrijkste gebeurtenissen, personen, voorwerpen en plekken uit onze geschiedenis.

In Floors wereld bedenken kinderen, net als volwassenen, hun eigen regels en dat leidt tot verrassende nieuwe inzichten. Deze jeugdserie is gebaseerd op de succesvolle gelijknamige boekenreeks van Marjon Hoffman.

Welkom bij Sterrin’s Dierenencyclopedie. Met deze podcastserie ga je samen met ecologe Sterrin Smalbrugge op pad om alles te leren over de leukste, liefste en meest bijzondere dieren die er op de wereld bestaan.


Groep 7 en 8

Film: De club van lelijke kinderen Paul wordt vanwege zijn flaporen afgevoerd naar een kamp voor lelijke kinderen. Na zijn ontsnapping probeert hij samen met de mooie Sara de andere lelijke kinderen te bevrijden.

Film: briefgeheim Het verhaal van de elfjarige Eva die genoeg heeft van de spanningen thuis. Ze wil haar ouders laten merken hoe ze zich voelt en besluit om weg te lopen.

Serie schooltv: Rondje Nederland We maken een rondje door ons land en besteden aandacht aan de verschillen in landschappen, steden en de manieren van leven. Schooltv: De wereld rond Wat voor dieren leven er in het regenwoud? Wat geloven de mensen in India? En hoever ligt Australië bij ons vandaan? De Wereld Rond neemt je mee naar allerlei landen op de wereld.

In Het Verhaal van Nederland HISTORIES leggen we je de geschiedenis uit! In 10 video's presenteert Nizar El Manouzi de leukste en gekste weetjes uit de verhalen van vroeger, van de prehistorie tot de Tweede Wereldoorlog. Waarom droegen mensen vroeger een pruik en liepen Romeinen in een toga?

Podcast: De rampnacht In deze spannende jeugdpodcast ontdekt de 12-jarige Janna (Dewi Bus) dat haar opa Pieter (Aus Greidanus sr.) nog steeds worstelt met een fatale beslissing in de nacht van de Watersnoodramp. Als een detective gaat ze op zoek. Zal Janna zijn geheim ontdekken?

Podcast: Jeugdjournaal Ben jij nieuwsgierig en wil je meer weten over wat er in de wereld speelt? In de podcast van het NOS Jeugdjournaal beantwoorden Bart Tuinman en Malou van der Starre elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp. Podcast: Watizzut In elke aflevering van Watizzut is een bekend voorwerp te gast. Maar... welk voorwerp is het? Presentator Michiel Eijsbouts gaat in gesprek met zijn gast en met de luisteraars die live inbellen. Wie wint de superprijs? Luister en raad mee met Watizzut!


Voortgezet onderwijs onderbouw

Film: Sing Song Muzikaal avontuur van de 16-jarige Jasmine die samen met gitarist Stijn naar Suriname gaat om mee te doen aan een song contest, maar in het geheim op zoek gaat naar haar moeder.

Film: De man die achter de horizon keek In 1976 verdween kunstenaar Bas Jan Ader midden op zee en is nooit gevonden. Wat is het bijzondere verhaal achter dit mysterie?

Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Inclusief podcasts en mocht je in Nederland op vakantie gaan, zijn er ook podwalks beschikbaar.

Podcast: Frankie Dit is FRANKIE. Een podcast waarin wij, pubers, vertellen over ons leven. Wat we meemaken, waar we mee worstelen en wat we leren. Dat vertellen, dat doen we anoniem. Niet omdat we schijterds zijn, maar omdat het nou eens niet gaat om het plaatje. Het gaat om ons verhaal.

Podcast: Brugklas Liz krijgt op school de opdracht om een podcast te maken. Ze verzint een goed onderwerp, zo meent ze zelf, want ze wil de podcast over haar vriendje Timo maken. Alleen… wil hij niet! Betekent dit het einde van de podcast? Zeker niet. Liz besluit hem stiekem af te luisteren en zijn gesprekken met anderen op te nemen. Had ze dat maar nooit gedaan… Want wat begint als een grap wordt al snel bittere ernst. Liz komt erachter dat haar klasgenoten roddelen en liegen over haar. En haar eigen vriendje Timo dus ook! Uiteindelijk zal Liz een grote keuze moeten maken: moet ze die hele podcast wel uitzenden? Want als ze dat doet zal niks meer hetzelfde zijn…

13 in de oorlog neemt je mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en vertelt wat er allemaal gebeurde en hoe het is om tijdens de oorlog op te groeien. Kan jij het je voorstellen?


Voortgezet onderwijs bovenbouw

Film: Sevilla Drie jongeren maken een roadtrip naar Sevilla die hun leven voorgoed zal veranderen.

NOS stories (ook te volgen op Instagram)

Korte en langere filmpjes.

Stories (swipe verhalen met korte video’s), longreads en tests op het gebied van verschillende thema’s

Video’s en podcasts over allerlei onderwerpen. Vaak in de vorm van een ‘college’. Een goede manier om de leerling voor te bereiden op zelf aantekeningen maken en algemene kennis te vergroten.

Nemo Kennislink Diverse teksten per thema, van kortere blogs tot langere teksten die inzoomen op een specifiek onderwerp. Het thema ‘overtaal gesproken’ is interessant voor de leerlingen.

Scientias Populair wetenschappelijke artikelen

Website met een grote variatie aan onderwerpen, zowel de Nederlandse als de buitenlandse geschiedenis.

Een prachtige website met veel achtergrondinformatie over de literatuurgeschiedenis met excerpten en passende video’s en afbeeldingen


Algemene tip: Kinderpodcasts Een mooie site met een centraal platform voor Nederlandse podcasts voor kinderen. De podcasts zijn ingedeeld per leeftijdscategorie.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Weet jij nog een leuke Nederlandse kijk of luistertip? geef het aan ons door zodat wij deze tip toe kunnen voegen aan onze lijst.


Binnenkort volgt ook nog een blog met kijk- en luister tips voor volwassenen die Nederlands als tweede taal leren.Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Ken je de site https://kinderpodcasts.nl al?

Daar staan alle Nederlandstalige kinderpodcasts op één plek.


Veel luisterplezier!

Like
Replying to

Bedankt voor deze fijne tip. We hebben de website toegevoegd! Hartelijke groet, World Wide Juf

Like
bottom of page